از صفر تا صد پردازنده های سری core i
برای نخستین بار در سال 2008 اینتل با معرفی معماری Nehalem پردازنده های سری core i را روانه بازار نمود. بعد از گذشت چندین سال و عرضهی نسلهای مختلف پردازنده همچنان عدهای تصور میکنند عدد مقابل core i مربوط به تعداد هسته پردازنده است. اما حقیقت ماجرا این چنین نیست. اینتل یکی از برترین تولیدکنندگان پردازنده در جهان است. اما در نام گذاری پردازنده های سری core i خود کمی کوتاهی کرده و کاربران را دچار گمراهی میکند.
تغییرات اینتل طی سالهای اخیر
هرسال اینتل به سراغ تغییراتی در پردازنده های خود میرود. و طی این تغییرات نام جدیدی را برای پردازنده ایجاد میکند.
نسل اول، سال 2008 معماری Nehalem – لیتوگرافی 45 نانومتر
نسل دوم، سال 2011 معماری Sandy Bridge – لیتوگرافی 32 نانومتر
نسل سوم، سال 2012 معماری Ivy Bridge – لیتوگرافی 22 نانومتر
نسل چهارم، سال 2013 معماری Haswell – لیتوگرافی 22 نانومتر
نسل پنجم، سال 2014 معماری Broadwell – لیتوگرافی 14 نانومتر
نسل ششم، سال 2015 معماری Skylake – لیتوگرافی 14 نانومتر
لیتوگرافی به چه معناست؟
لیتوگرافی فاصله بین اجزای اصلی هرواحد پردازشی است. در واقع در ساخت هر پردازنده فاصله ی بین مقاومت ها ترانزیستورها و دیگر اجزا بر اساس لیتوگرافی مشخص میشود. همانطو که مشخص است هرچه لیتوگرافی کوچکتر باشد فاصله کمتر شده در نتیجه تعداد بیشتری ترانزیستور در تراشه جا میگیرد. یکی از مزایای کاهش لیتوگرافی این است که سرعت انتقال اطلاعات بیشتر شده و مصرف گرما نیز کاهش مییابد. اینتل طی سال های گذشته تلاش بسیاری برای بهبود پردازنده های سری core i کرده است. که کاهش مصرف انرژی و افزایش قدرت پردازش از جمله این موارد هستند. ذکر این نکته مهم است که همیشه عدد و ورژن بالاتر به معنای بازده بیشتر نیست. ممکن است برخی پردازنده های مجهز به فرکانس کلاک پایین تر قدرت و بازدهی بیشتری داشته باشند.
معیار سنجش پردازنده بر چه اساس است؟
تنها معیاری که میتوانید برای مقایسه پردازنده ها به آن بسنده کنید اجرای بنچمارک های مختلف در شرایط گوناگون است. در رابطه با پردازنده های اینتل باید بدانید که هر نسل سریع تر از سری قبلی خود شده است. و قدرت پردازشی پردازنده های هر سری نسبت به سری قبلی بیشتر است.
قدرت پردازش هر کدام از پردازنده های سری core i به چه معیارهای بستگی دارد؟
تعداد هسته
سرعت کلاک
حافظه کش
فناوری Turbo Boost
فناوری Hyper-Threading
فناوری Turbo Boost چیست؟
توربو فناوری منحصر به فرد اینتل است. اگر پردازندهای مجهز به این فناوری باشد در شرایطی که حجم زیادی از دستورها برای پردازش به پردازنده سپرده شود بهصورت موقت سرعت کلاک پردازنده را افزایش میدهد تا دستورها با سرعت بالاتری پردازش شوند.
در صفحهی مشخصات فنی پردازندههایی که از این فناوری پشتیبانی میکنند، عددی در مقابل عبارت Turbo Boost ذکر میشود که همان فرکانس حداکثری است که در حال توربو بوست، پردازنده با آن کار خواهد کرد.
فناوری Hyper-Threading چیست؟
این نوع فناوری با شبیه سازی هسته ها امکان اجرای دو دستور در یک هسته را دارد. با این فناوری سیستم عامل دو هسته مجازی به ازا هر هسته را آدرس دهی میکند. به عنوان مثال: پردازنده های سری core i3با وجود 2 هسته قادر به اجرای 4 دستور به طور همزمان هستند.
کش چه تاثیری در عملکرد پردازنده های سری core i دارد؟
کش نوعی از حافظه است که سرعت انتقال اطلاعات در آن بسیار سریع است. پردازنده از حافظهی کش برای ذخیرهسازی اطلاعات مربوط به دستورها در حال پردازش خود استفاده میکند و بهجای آنکه مرتبا به حافظهی رم یا دیسک سخت دسترسی داشته باشد، اطلاعاتی که مرتبا به آنها نیاز دارد را در کش ذخیره میکند. حافظه کش بههمراه CPU و GPU در یک تراشه مجتمع میشود تا پردازنده به سرعت به آن دسترسی داشته باشد.
طریقه خواندن اطلاعات پردازنده های سری core i
به عنوان مثال به این مورد توجه نمایید: intel core i7-6700 k processore
بخش اول در این نامگذاری با i7, i5, i3 یا M شروع میشود و مشخص کننده سری پردازنده است. عدد اول از بخش عددی، به نسل پردازنده اختصاص داد. در مثال بالا عدد 6 نشاندهندهی نسل ششم (Skylake) است و سه رقم بعدی نیز شمارهی SKU است.
برای دسکتاپ از پسوندهای k و T استفاده می شود.
نکتهی عجیب در بین نامگذاری پردازندههای سری Core i اینتل این است که تا نسل چهارم وقتی در انتهای نام پردازندهی حرف M یا U میآمد میتوانستیم به سرعت متوجه شویم که با یک پردازنده مخصوص لپتاپ یا پردازندهی مخصوص اولترابوک طرف هستیم. اما از نسل پنجم به بعد، اینتل تصمیم گرفت تا حرف M را با H جایگزین کند. به این ترتیب در انتهای نام پردازندههای بکار گرفته شده در لپتاپهای عادی، حرف H به چشم میخورد. و در لپتاپهای گیمینگ یا لپتاپهای قدرتمند از پردازندههای قویتر با حرف HK یا HQ استفاده میشود. اولترابوکها یا لپتاپهای باریک و کممصرف نیز به پردازندههای U مجهز میشوند.
پیشنهاد ویژه
درواقع هرچه پردازنده های سری core i قویتر میشوند مصرف انرژی افزایش یافته و طول عمر باتری کاهش مییابد. پس اگر اولویت شما در خرید لپتاپ، طول عمر باتری، وزن کم و قابلیت حمل آسان است. پیشنهاد میشود که لپتاپ با پردازندهی سری U تهیه کنید.
نتیجه گیری
از طریق مراجعه به سایت ark.intel.com جزییات کامل درباره پردازنده های سری core i و اطلاعات مربوط به آن را کسب نمایید. در نظر داشته باشید که پردازندههای Core i7 میتوانند بین 2 تا 8 هسته داشته باشند. و فرکانس کاری آنها نیز در سری U در کمتری سطح و در سریهای دسکتاپ در بالاترین سطح تعیین میشود.